top of page
Search

Kapitāldaļu pārdošanas cenas noteikšana darījumos ar saistītām personām


Uzņēmumam A meitas sabiedrībā B pieder 50% kapitāldaļas.

B kapitāldaļas vēlas iegādāties A uzņēmuma īpašnieks Latvijas pilsonis, t.i., saistīta persona.

B aktīvus vairāk kā 50 % veido nekustamais īpašums. Ir arī nesadalītā peļņa.

Vai pārdodot kapitāldaļas (piemēram, vienas daļas vērtība 100 EUR) par zemāku vērtību (piemēram, 50 EUR), uzņēmumam A neveidosies ar uzņēmuma ienākuma nodokli apliekams objekts ?


Ņemot vērā, ka nav precizēts, kāda veida un formas ir sabiedrības A un B, kā arī nav zināms, kurās valstīts tās ir reģistrētas, tādēļ tiek veikts pieņēmums, ka gan sabiedrība A, gan sabiedrība B ir Latvijā reģistrētas komercsabiedrības, kuru saimnieciskās darbības pamatmērķis atbilstoši Komerclikuma 1.panta otrajai daļai ir savā vārdā gūt peļņu, kā arī tās ir reģistrētas Latvijas Uzņēmumu reģistrā un ir Latvijas nodokļu rezidenti


Atbilstoši Uzņēmumu ienākuma nodokļa likuma 4.panta otrās daļas 2.punkta e) sadaļai, Uzņēmumu ienākuma nodokļa (turpmāk – UIN) apliekamajā bāzē ietver nosacīti sadalīto peļņu, pie kuras pieder arī ienākumi, kurus nodokļu maksātājs būtu saņēmis, vai izdevumus, kuri nodokļu maksātājam nebūtu radušies, ja komerciālās un finanšu attiecības būtu veidotas vai nodibinātas pēc noteikumiem, kas būtu spēkā starp divām neatkarīgām personām, un, ja šo starp saistītām personām (no kurām viena ir nodokļa maksātājs) slēgto darījumu vērtība būtu atbilstoša tirgus cenai (vērtībai).


Lai gan Latvijas nodokļu likumdošanā nav ieviests tirgus cenas (vērtības) termins, vadoties pēc Latvijas Īpašumu vērtēšanas standartiem LVS-401:2013, tirgus vērtība tiek definēta kā aprēķināta summa, par kādu vērtēšanas datumā īpašumam būtu jāpāriet no viena īpašnieka pie otra savstarpēji nesaistītu pušu darījumā starp labprātīgu pārdevēju un labprātīgu pircēju pēc atbilstoša piedāvājuma, katrai no pusēm rīkojoties kompetenti, ar aprēķinu un bez piespiešanas. Nodokļu likumdošanā saistīto darījumu kontekstā plaši tiek izmantots termins transfertcena, kas pēc būtības ir līdzvērtīgs iepriekš minētajam tirgus vērtības definējumam. Konkrētajā gadījumā nav nepieciešams sagatavot transfertcenu dokumentāciju. Līdz ar to secināms, tirgus cenas definējums atbilst principam, ka darījumā iesaistītās puses cenšas iegūt sev maksimāli iespējamo labumu.


Pēc Sabiedrības B kapitāldaļu pārdošanas darījuma, Valsts ieņēmumu dienests (turpmāk – VID) varētu vērsties pie Sabiedrības A ar lūgumu, pamatot darījumā piemēroto cenu. Lai spētu rast pamatojumu darījuma summai, ieteikums būtu pirms kapitāldaļu atsavināšanas darījuma veikšanas piesaistīt sertificētu uzņēmējdarbības (biznesa) vērtētāju. Šāds vērtētājs noteiktu atsavināmās sabiedrības kapitāldaļu tirgus vērtību un sagatavotu neatkarīgu un objektīvu vērtējumu. Latvijā ar šādu vērtētāju sertificēšanu un kompetences uzraudzību atbild Biedrība “Latvijas Īpašumu Vērtētāju asociācija”.


Konkrētajā piemērā, komercsabiedrībai A atsavinot sev piederošās komercsabiedrības B 50% kapitāldaļas, kuru tirgus vērtības ir 100 EUR, par 50 EUR, Sabiedrībai A radīsies nosacīti sadalītā peļņa, kas vienāda ar starpību starp tirgus cenu un kapitāldaļu atsavināšanas cenu. Tā kā nosacīti sadalīto peļņu ietver ar UIN apliekamajā bāzē, sabiedrībai A būs nepieciešams aizpildīt un iesniegt UIN deklarāciju VID līdz pēctaksācijas perioda (nākamais mēnesis pēc taksācijas perioda) 20.datumam. UIN taksācijas periods ir kalendārais mēnesis, deklarācija būs jāiesniedz līdz nākošā mēneša pēc atsavināšanas darījuma norises 20.datumam. UIN deklarācijas 6.13 rindā būs manuāli jāievada rindas nosaukums “Negūtā peļņa”, un tajā jānorāda starpība starp tirgus cenu un kapitāldaļu atsavināšanas cenu, kas šajā gadījumāir 50 EUR par kapitāldaļu.

 

bottom of page