top of page
Search

Vai uzņēmumam, pārdodot savu pamatlīdzekli – nekustamo īpašumu, ir jāreģistrējas PVN reģistrā?



SIA X, kas nav reģistrēta PVN maksātāju reģistrā, darbības veids – pakalpojumu sniegšana, ir nolēmusi pārdot vienīgo nekustamo īpašumu – zemi, kurai nav apbūves projekta un būvatļaujas, par vērtību, kas ir zemāka nekā iegādes vērtība. Šis ir uzņēmuma darbībai neraksturīgs, vienreizējs darījums. Vai ieņēmumi no neapbūves zemes pārdošanas ir jāiekļauj kopējā apgrozījumā, uz kuru attiecas PVN likuma 34.panta (10) daļas noteikumi, t.i. vai gūtie ieņēmumi ir jāpieskaita pamatdarbības (ar PVN apliekami likuma izpratnē) ieņēmumiem, kad sasniedzot EUR 40 000 robežu, jāreģistrējas PVN reģistrā?


Prasības pievienotās vērtības nodokļa (turpmāk - PVN) maksāšanai un administrēšanai, un kārtību, kādā nodoklis maksājams valsts budžetā, nosaka atbilstoši Pievienotās vērtības nodokļa likumā (turpmāk - PVN likums) iekļautajām tiesību normām.


Saskaņā ar PVN likuma 1. pantu preču piegāde ir darījums, kas izpaužas kā īpašuma tiesību uz lietu nodošana citai personai, lai tā varētu rīkoties ar lietu, un par preču piegādi uzskata arī darījumus ar nekustamo īpašumu vai tā daļu. PVN likuma 5. panta pirmās daļas 1. punktā noteikts, ka preču piegāde (tai skaitā preču piegāde Eiropas Savienības teritorijā un preču eksports) par atlīdzību, ir ar PVN apliekams darījums. Savukārt šī paša likuma 52.panta pirmās daļas 24.punkts nosaka PVN atbrīvojumu darījumiem, kas saistās ar nekustamā īpašuma pārdošanu, izņemot nelietota nekustamā īpašuma pārdošanu un apbūves zemes pārdošanu.


Norādītajā situācijā, kad potenciāli pārdodamais nekustamais īpašums PVN likuma izpratnē uzskatāms jau par lietotu nekustamo īpašumu (neatbilst PVN likuma 1. pantā noteiktajai nelietota nekustamā īpašuma definīcijai), to pārdodot, ir piemērojams atbrīvojums no PVN, kas izriet no PVN likuma 52.panta pirmās daļas 24.punkta.


Atbilstoši PVN likuma 59. panta pirmajai daļai iekšzemes nodokļa maksātājs ir tiesīgs nereģistrēties Valsts ieņēmumu dienesta PVN maksātāju reģistrā, ja tā veikto ar nodokli apliekamo preču piegāžu un sniegto pakalpojumu kopējā vērtība iepriekšējo 12 mēnešu laikā nav pārsniegusi EUR 40 000. Papildus tam PVN likums arī paredz, ka vienreizēja pamatlīdzekļu pārdošana nav jāiekļauj reģistrācijas sliekšņa aprēķinā.


Atsaucoties uz iepriekš minētajām tiesību normām, SIA X, pārdodot tai piederošo nekustamo īpašumu, nav nepieciešams šo summu pieskaitīt darījumu summai, kas iegūta veicot citus realizācijas darījumus, nosakot Sabiedrības nepieciešamību reģistrēties PVN reģistrā. Līdz ar to SIA X atsavinot sev piederošo nekustamo īpašumu par summu, kas kopā (vai atsevišķi) ar citiem saimnieciskās darbības ieņēmumiem, kas gūti pēdējo 12 mēnešu laikā pārsniedz EUR 40 000, nav nepieciešams reģistrēties PVN maksātāju reģistrā, un nodokļa samaksa par summu, kas pārsniedz EUR 40 000, sabiedrībai arī nav jāveic.

 

bottom of page