top of page
Search

Kā piemērot PVN ēdienu piegādes platformas pakalpojumiem?



Jautājums ir par pievienotās vērtības nodokļa (PVN) piemērošanu ēdienu piegādes platformas "Bolt food" sniegtajiem pakalpojumiem, ko nodrošina Igaunijā reģistrētais uzņēmums "Bolt Operations OÜ" ("Bolt").

"Bolt" restorānam izsniedz rēķinu par darījumiem ar nosaukumu "Kopējās starpniecības maksas, tirgus maksas", sniegtajiem starpniecības pakalpojumiem nepiemērojot PVN. Maksa ir atkarīga no pārdošanas apjomiem platformā "Bolt food".

Vai saskaņā ar Pievienotās vērtības nodokļa likuma (PVN likums) 52. pantu šādiem pakalpojumiem nepiemēro PVN neatkarīgi no tā, vai tos saņem Latvijas uzņēmums, kas ir reģistrēts PVN maksātājs vai arī nav reģistrēts kā tāds? PVN maksātāja PVN deklarācijā šie darījumi netiek atspoguļoti?


Apskatot "Bolt" tīmekļvietnē pieejamos noteikumus "Vispārīgie noteikumi par “Bolt Food” piegādes pakalpojumu klientam", redzams, ka Latvijā "Bolt" piedāvāto pakalpojumu – piegādes platformu "Bold food", kas ļauj klientam pasūtīt preces pie partneriem un noorganizēt pasūtījumu piegādi uz piegādes vietu, nodrošina "Bolt Operations OÜ", reģistrācijas numurs 14532901, adrese Vana-Lõuna 15, Tallinā 10134, Igaunijā, un, kurš Latvijā nav reģistrēts kā PVN maksātājs.


Ņemot vērā "Bolt" sniegtā piegādes pakalpojuma būtību un PVN likuma normas, pakalpojums ir definējams kā starpniecība. PVN likuma 1. panta 26. punktā ir noteikts, ka starpnieks – nodokļa maksātājs, kurš piedalās pakalpojumu sniegšanā vai preču piegādē, nekļūstot par šo preču īpašnieku vai faktisko pakalpojumu sniedzēju, lai īstenotu citu personu intereses pakalpojumu sniegšanas vai preču piegādes darījumos. Starpnieks izraksta nodokļa rēķinu un saņem atlīdzību tikai par savu sniegto starpniecības pakalpojumu.


Apskatot "Bolt" sniegtos pakalpojumus pēc būtības, secināms, ka tie atbilst starpniecības pakalpojumiem, un "Bolt" to kontekstā uzskatāms par starpnieku.


Vispārīgā gadījumā starpniecības pakalpojumi tiek aplikti ar PVN. Izņēmums ir noteikts PVN likuma 52. panta 1. daļas 21. punkta d) apakšpunktā, kurā minēts, ka ar PVN neapliek finanšu pakalpojumus (ieskaitot starpniecību), kas attiecas uz maksāšanas līdzekļu izlaišanu un apkalpošanu, kā arī tirdzniecību (ieskaitot starpniecību) ar maksāšanas līdzekļiem un citiem naudas tirgus instrumentiem, izņemot maksāšanas līdzekļus, kurus piegādā kolekcionēšanai vai kuri satur dārgmetālu.


"Bolt" noteikumu 2.3. un 2.4. punktā norādīts, ka:

  • pirmkārt, "Pārvaldot Bolt Food piegādes platformu un Tirgu, Bolt rīkojas vienīgi kā informācijas sabiedrības pakalpojuma sniedzēja un nav nedz Pārdošanas līguma, nez Piegādes līguma līdzējs. Bolt nav ne Preču ražotājs, ne pārdevējs, nedz arī piegādes pakalpojumu sniedzējs, un nav nekādā veidā atbildīgs par Pārdošanas līguma vai Piegādes līguma izpildi."


  • otrkārt, "Pārvaldot Bolt Food piegādes platformu, Bolt rīkojas kā Partneru pārstāvis, būdams starpnieks Pārdošanas līgumos starp Partneriem un Klientiem. Bolt tāpat darbojas kā Kurjeru pārstāvis, būdams starpnieks Piegādes līgumos starp Kurjeriem un Klientiem. Katrs Partneris un katrs Kurjers ir pilnvarojis Bolt kā pārstāvi saņemt maksājumus no Klientiem attiecīgā pilnvaras devēja vārdā un sadalīt saņemtos naudas līdzekļus starp Partneriem un Kurjeriem."

Ņemot vērā minētos noteikumu punktus, redzams, ka "Bolt" uzskatāmi cenšas norādīt, ka pakalpojums tiek pielīdzināts PVN likuma 52. panta 1. daļas 26. punkta d) apakšpunktā minētajiem. Taču, lai pārliecinātos, vai pakalpojums atbilst konkrētajam atbrīvojumam, būtu nepieciešams veikt detalizētu pakalpojuma analīzi, novērtējot tā būtību un ar tiem saistītos riskus.


Pakalpojuma nodokļu piemērošanas kārtība ir atkarīga no Valsts ieņēmumu dienesta (VID) sniegtās likuma normu interpretācijas konkrētā gadījumā. Ņemot vērā "Bolt" sniegtā pakalpojuma kompleksumu, lai ievērojami mazinātu nodokļu riskus, iespējams, "Bolt" pirms pakalpojuma virzības Latvijas tirgū no VID ir saņēmis uzziņu par nodokļu piemērošanu konkrētajā situācijā. Būtu nepieciešams noskaidrot, vai "Bolt" ir saņēmuši šādu uzziņu un iepazīties ar to. Uzziņā būs konkrēti aprakstīta VID interpretācija "Bolt" sniegtajam pakalpojumam, kā arī atbilstošā nodokļa maksāšanas kārtība. Ja ir atzīts, ka pakalpojums nav apliekams ar PVN, to nav nepieciešams uzrādīt PVN deklarācijā.


Jāmin, ka saskaņā ar PVN likumu nodokli par sniegtajiem pakalpojumiem maksā pakalpojumu saņēmējs. Attiecīgi pakalpojumu saņēmējiem varētu rasties nodokļu riski, kurus samazināt būtu iespējams ar atbilstošu VID uzziņu.

 

Oriģināli raksts publicēts portālā "iFinanses"

450 views
bottom of page